• [H.K] • | Heikki Kovalainen Hungarian Fansource

Brazil nagydíj // Brazilian GP

2013.11.21. 20:40, Petra

Kovalainen: Csak baj ne legyen!

Mi a véleményed Interlagosról?

Heikki Kovalinen: Nagyszerű versenypálya, eltér az austinitól. Van pár igen jó kanyarja, vannak szintkülönbségek is, ráadásul az óramutató járásával ellentétesen körözünk rajta. Az időjárás érdekes lehet, mindig van esély az esőre, ami igen nehézzé teheti a versenyt. Ez egy jó hely az idényzáráshoz, hiszen ezen a pályán bármi megtörténhet. A vonalvezetése elég ravasz. Bizonyos helyeken meglehetősen szűk, ezért figyelni kell arra, hogy ne lépjük át a határt, különben könnyen hibázhatunk. Ezenkívül el kell ismerni, hogy a szezonban talán itt a legjobb a hangulat. A szurkolók hihetetlenül szenvedélyesek, ha Forma–1-ről van szó. Értenek a sportághoz, és az egész nagydíjhétvégét egy nagy buliként élik meg a lelátókon. Nagyszerű élmény vasárnap a rajtrácson állni, és látni ahogyan az egész lelátó ugrál. Klassz hely ez a Forma–1 számára.

Milyen érzésekkel hagytad el Austint?

Kovalainen: A versenyem nem úgy alakult, ahogyan akartam, és nem vagyok biztos abban, hogy az autó miatt-e, vagy inkább a berozsdásodott versenyző miatt. Volt egy kis gondom az első szárnnyal, ami miatt vesztettem a leszorítóerőből. Ez azt jelentette, hogy lassabbá váltam, de később, miután lecseréltük a szárnyamat, ismét jobb lett a helyzet. Emellett volt egy KERS-problémám is a verseny felénél, de ez még nem magyarázza a gyengébb tempómat. Alaposan áttanulmányozzuk az adatokat, és remélhetőleg Brazíliában már jobban megy.

Bizakodva tekintesz a Brazil Nagydíjra?

Kovalainen: A versenyt leszámítva biztató volt a hétvégém Austinban, ezért úgy érzem, jól felkészültem. Az autó mindenesetre gyors. Jó érzés vezetni, és amennyiben minden jól megy – vagyis sikerül megoldanunk az austini problémákat –, szerintem képesek lehetünk egy jó eredményre. Nem hiszem, hogy jobban kezdhettük volna a hétvégét, de talán jobban fejezhettük volna be. Meglátjuk, miként alakul ezúttal. A célom, hogy segítsek a csapatnak elérni a célját a konstruktőri bajnokságban. Ezért végig mindent beleadok.

Egy hétvége után mit gondolsz az E21-ről?

Kovalainen: Jó vezetni, és elég önbizalmat ad ahhoz, hogy azonnal támadjak vele, nem kell ugyanis attól tartanom, hogy túl érzékenyen reagál. Nagyon stabil autó. És talán éppen emiatt is tudtam ilyen hamar ennyire gyors lenni vele. Ezenkívül a hosszú etapokon szembetűnő, mennyire jól bánik a gumikkal. Összességében ez egy nagyszerű autó.

Jó volt újra az enstone-i gárdával dolgozni?

Kovalainen: Nem volt semmiféle problémánk, ezért képes voltam csakis az autóra és a versenyzésre koncentrálni. Voltak ismerős arcok a garázsban, akik már az én időmben is itt voltak, ez sokat segített a beilleszkedésben.

Mi a célod 2013 utolsó versenyén?

Kovalainen: Igyekszem jobb vasárnapot produkálni, egy jobb végeredménnyel. Az austini versenyig sima volt a hétvégém, de Brazília már egy másik történet lesz. A lényeg, hogy próbáljak jól teljesíteni. Az autó igazán jó, komoly potenciál van benne, amit Romain austini teljesítménye is igazolt. De nem szeretnék jósolgatni. Lehet nehéz, de nagyszerű hétvégém is, ki tudja? Egyszerűen olyan jól kell dolgoznunk az autón, mint Austinban, hamar megtalálni a megfelelő sebességet, amivel jók lehetünk az időmérőn, aztán pedig igyekszem elkerülni a bajt a versenyen. Persze egy jobb rajt és első kör sokat segítene. Ha ezek mind összejönnek, erős versenyünk lehet. motorsportal.hu

2013.11.20. 15:09, Petra

15. hely Austinban

Heikki Kovalainen:
A rajtom nem sikerült túl jól, de aztán felvettem a ritmust, ami egészen az első boxkiállásig tartott, amely után aztán különböző problémáim adódtak. Pontosan nem is tudom megmondani mivel volt gondom, de valami nagyon nem stimmelt az autóval. Először a leszorítóerővel akadtak problémáim, ezért le is cseréltük az első szárnyat. Ezt követően kicsit javult a helyzet, de a hétvége korábbi szakaszához képest ez nagyon gyenge volt. Végül még előjött a KERS problémám is, tehát a tempóm is teljesen visszaesett. Az adatokat elemeztük, és ezek elvileg rendben vannak, majd meglátjuk, miképp változik a helyzet Brazíliáig. //

"Straight after the pitstop, I started to struggle to the point where I was losing grip, front grip especially. The team found out there was something wrong with the front wing and I was losing more and more downforce so we had to come in and change the nose. There is nothing physically wrong with the nose, so they suspect there is some rubber or something stuck somewhere. After the nose change, the balance was back to normal and the pace was alright."

2013.11.17. 23:06, Petra

Képek // Pictures

2013.11.17. 16:02, Petra

Szombat // Saturday

Heikki Kovalainen:

Tegnap tudtam, hogy jó autónk van, de nem igazán tűztem ki célt magam elé az időmérőre. Úgy éreztem, hogy ma nagyjából mindent kihoztam a kocsiból, mivel tegnaphoz képest kicsit jobban szenvedtem a délutáni hűvösebb idő miatt. Összességében eddig minden pozitív, bejutottunk a top 10-be. Nem bocsátkozom jóslatokba, de láttuk, hogy Kimi (Räikkönennek) elég jól ment az, hogy hasonló pozíciókból indulva előrébb küzdje magát. Szóval reméljük, hogy holnap is jó napunk lehet. //

“I knew yesterday that we had a good car, but I didn’t really set myself a target for qualifying. I felt that I got pretty much everything I could from it today, as I struggled a bit compared to yesterday with the cooler temperatures this afternoon. Overall, everything’s been positive so far and we got into the top ten. I’m not making any predictions, but we’ve seen that Kimi could do pretty well working forwards from similar grid positions so hopefully tomorrow we can have another good day.”

2013.11.16. 21:57, Petra

USA nagydíj: Péntek // United States GP: Friday

Heikki Kovalainen: „Az első nap teljesen rendben volt. Az autó egyensúlya egyszerűen fantasztikus! Ez volt az első, ami feltűnt a szabadedzés alatt, hiszen azonnal megéreztem a különbséget a Lotus és a korábban használt versenygépek között. A legszembetűnőbb különbségek a kanyarokban észlelhetőek, főleg a gyors kanyarokban, ahol tényleg drasztikus az eltérés a két versenyautó között. Ahogyan a tapadás egyre jobb és jobb lett úgy lett az autónk is egyre gyorsabb és gyorsabb, persze a pálya állapota mindenki számára egyformán javult, én azonban mégis elégedett vagyok, hiszen sokkal hamarabb sikerült megszoknom az autót, mit gondoltam” - mondta az MTV3 nevű finn televíziónak.

„Köszönettel tartozom a csapatnak, hiszen mindenben a segítségemre voltak az első nap során. Romain is nagyon sokat segített, szóval neki is hálás vagyok. Úgy érzem, hogy még nagyon sokat tudok javulni, ezért a harmadik edzés létfontosságú lesz az időmérő előtt. Rengeteget kell dolgoznom a srácokkal, de mindent megteszek azért, hogy a lehető legjobb eredményt érhessem el ezen a hétvégén. Az időeredményekből egyelőre fölösleges volna komolyabb következtetéseket levonnunk, de az biztos, hogy jó úton járunk, és ha vasárnap mindent sikerül beállítanunk, akkor csak rajtam múlik, hogy milyen eredményt érek el” - zárta gondolatait a harminckét éves sportember. //

"It's been a pretty smooth landing, joining Lotus F1 Team. We've had no major issues on track today and we just need to keep chipping away to see how good we can get the car for tomorrow and Sunday. We lost a bit of track time in the morning, but the car balance was reasonably good straight away. I was able to settle in and work immediately on the set-up and tyre work. All the procedures and routines are quite similar up and down the pit lane, plus I'm familiar with all the systems from driving with a Renault engine already this year and previously, so it was a pretty straightforward day."

 

2013.11.16. 00:16, Petra

United States GP - pictures

2013.11.15. 23:51, Petra

Kovalainen: 2014-et már a Caterhammel képzelem el

Heikki Kovalainen kissé meglepő kijelentést tett Austinban, mivel a paddockban elejtette, lotusos szerződtetése ugyan csupán két versenyre szól, azonban a Caterhamnél ennél komolyabb dolgok várhatnak rá 2014-ben.

Heikki Kovalainen körül igencsak felpezsdült az élet az utóbbi napokban. Először jött a lotusos lehetőség, ma pedig arra engedett következtetni, hogy jövőre már a Caterhamnél lesz teljes állásos versenyző. A finn versenyzőnek eddig is igencsak jól állt a szénája a maláj tulajdonú csapatnál, hiszen többször is tesztelhette az autót a pénteki tréningnapokon, de nyíltan eddig még nem hangzott el egyik féltől sem, hogy miként képzelik el a közös jövőt.

Jövőjét a Caterham színeiben képzeli el 
"Teljesen meglepett, amikor Eric Boullier hívott engem kedd este" – kezdte a finn pilóta. – "Természetesen érdekelt a dolog, de én a Caterhammel állok szerződésben, így először velük kellett megbeszélnem a dolgot. Mivel Tony (Fernandes) épp a világ másik felén tartózkodott, kicsit körülményes volt a dolog, de szerencsére megoldottuk. Nagy köszönet érte Tonynak."

"Mivel Angliában gyakoroltam a szimulátoron egy egész napon keresztül, és a fizikai állapotom is megfelelő, így azt hiszem, tökéletesen várhatom az amerikai hétvégét. Csodálatos ismét versenyzőként visszatérni, mivel sohasem adtam fel azt az álmomat, hogy újra, mint versenyző legyek jelen az F1 vérkeringésében. A Lotusnak biztosan jól jön az is, hogy a Caterhamnél idén néhány pénteken lehetőséget kaptam a Caterhamnél, így rálátásom van az idei autókra is. Ez a szerződés nyilvánvalóan csak két versenyre szól, azonban a jövőmet a Caterhammel képzelem el; nem is beszéltem másokkal szerződés ügyben" – árulta el sokat sejtetően Kovalainen.

2013.11.15. 23:42, Petra

Képek Austinból // Pictures from Austin

Kovalainen: Teljesen váratlanul ért Eric Boullier megkeresése

Heikki Kovalainen két futam erejéig ugyan Lotus-versenyzővé avanzsál, hosszabb távú jövőjét elmondása szerint továbbra is a Caterhammel tervezi.Tovább…

2013.11.14. 23:32, Petra

Kovalainen helyettesíti Räikkönent az utolsó két futamon

A Lotus Forma-1-es csapata az Amerikai Nagydíj helyszínén bejelentette, hogy Heikki Kovalainen veszi át az utolsó két versenytől visszalépő Kimi Räikkönen helyét. Eric Boullier bízik abban, hogy a finn pilóta tapasztalata hozzásegítheti az istállót a konstruktőri bajnokság második, avagy harmadik helyének megszerzéséhez.

„Ez egy fantasztikus lehetőség számomra, hiszen csatlakozhatok a Lotushoz a szezon utolsó két versenyére. Láttam, hogy az E21-es korábban képes volt arra, hogy futamot nyerjen, később pedig több alkalommal dobogóra juttatta a versenyzőket, szóval én is a lehető legjobb eredmény elérésére fogok törekedni, és bízom abban, hogy sikerül jól teljesítenem ezen a két futamon. Elég komoly kihívás előtt állok, hiszen úgy kell beugranom erre a két versenyre, hogy a szezon során egyetlen egy megmérettetésen sem vettem részt, de nagyon jól ismerem a srácokat Enstone-ban, szóval nem aggódom a lehetőség miatt, sőt bízom abban, hogy gyorsan fel tudom venni a többiek ritmusát. Ez tényleg egy különleges lehetőség, amiért Tony Fernandesnek és a Caterhamnek is szeretnék köszönetet mondani” - nyilatkozta a 2008-as Magyar Nagydíj győztese.

„Miután Kimi bejelentette, hogy nem vesz részt a szezon utolsó két futamán, a csapat egy nagyon nehéz döntéssel találta szembe magát, hiszen meg kellett határoznunk, hogy ki vezetheti majd az autót az amerikai és a brazil versenyen. Egyrészt itt volt nekünk Davide Valsecchi, aki egy rettentően tehetséges fiatal versenyző, másrészről viszont megvolt a lehetőségünk arra, hogy egy tapasztalt pilótát szerződtessünk, mégpedig Heikki személyében. Természetesen továbbra is hiszünk Davide képességeiben, de a csapat harcban van a konstruktőri világbajnokságban, ezért Heikki mellett döntöttünk, az ő tapasztalata ugyanis rettentően fontos lehet az alakulat számára és segíthet abban, hogy elérjük céljainkat” - mondta Eric Boullier, a csapatvezető.

2013.11.14. 22:26, Petra
 
navigation


 Uutiset suomeksi //    News in English

 

 
languages

 
chat

 

 
partner site

 
affilates
 

 
visitors
Indulás: 2008-08-22
 
visitors

 free counters

web counter
 

 
login
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

                                                           


Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha